Dry Needling

Dry Needling is een speciale techniek waarbij de fysiotherapeut spierknopen (triggerpoints) behandeld. Dit door middel van het inbrengen van een dunne naald inbrengen in een pijnlijke en lokaal verharde spier. Met als doel om spierverhardingen en verkrampingen snel en langdurig te laten ontspannen. Bij Dry Needling wordt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald gebruikt. We spuiten niets in de spierweefsel. Er wordt slechts 1 naald gebruikt om kort de spier te prikkelen. Bij de acupunctuur daarin tegen worden soms meerdere naalden tegelijk oppervlakkig worden ingebracht.

Tijdens de behandeling wordt er op Triggerpoints geprikt. Dit zijn specifieke druk pijnlijke punten in een spier, die vaak zorgt voor referred pain (pijn ‘op afstand’ in het lichaam). Oftewel De pijn komt op een andere (herkenbare) plek tot uiting. Je drukt bijvoorbeeld op 1 van de bilspieren en u voelt de pijn bij uw knie.

Tijdens het inbrengen van de naald voelt u bijna niets. Zodra de juiste triggerpoint wordt aangeprikt, spant de spier zich kort aan. U voelt dan een soort kramp gevoel. Vervolgens ontspant de spier zich weer. Na de behandeling voelt het gebied waar behandelt is moe of stijf aan. Dit is echter vaak van korte duur.

De behandeling met Dry Needling is gericht op het uitschakelen van triggerpoints. Doordat we op een specifiek punt prikken wordt deze spier(en) ontspannen. Wanneer de klachten langdurig aanwezig zijn behandelt de fysiotherapeut vaak meerdere spieren rondom het pijngebied.

Dry needling valt binnen een normale fysiotherapiebehandeling en er zijn geen extra kosten aan verbonden.

Dry Needling is zinvol bij:

  • Stijve spieren
  • Rugklachten
  • RSI/elleboogklachten
  • Klachten aan heup, bil- en beenspieren
  • Krampen of uitstralende pijnklachten