Zorgverzekering

De vergoeding voor fysio- en oefentherapie zit ingewikkeld in elkaar. Komt u daar niet goed uit dan kan uw fysio- of oefentherapeut u daarmee helpen.

Basisverzekering

Een deel van de vergoeding vindt echter plaats vanuit de (verplichte) basisverzekering:

  • Voor verzekerden van 18 jaar en ouder wordt bij ‘chronische aandoeningen’ (volgens de lijst chronische aandoeningen) pas vanaf de 21ste behandeling fysio- en oefentherapie vergoed vanuit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen niet. Deze eerste 20 behandelingen kunnen worden vergoed uit de aanvullende verzekering, maar dat is afhankelijk of deze toereikend. Een aantal aanvullende verzekeringen dekt in geval van een ‘chronische aandoening’ wel de eerste 20 behandelingen. Lees dit goed na in uw polisvoorwaarden of vraag daarom bij uw zorgverzekeraar. Het is ook zo dat bij aandoeningen die levenslang zijn de 20 behandelingen slechts eenmalig niet vergoed worden. Ook geldt dat wanneer die 20 behandelingen al betaald zijn bij het overstappen van verzekeraar deze niet opnieuw in rekening gebracht kunnen worden.
  • Bij kinderen tot 18 jaar worden de eerste 18 behandelingen per aandoening per jaar uit de basisverzekering vergoed. Als meer behandelingen nodig zijn zullen deze worden vergoed uit de aanvullende verzekering van de ouders, mits zij een aanvullende verzekering hebben afgesloten. In het geval van een ‘chronische aandoening’ vindt volledige vergoeding plaats vanuit de basisverzekering

Eigen risico

Belangrijk is om u te realiseren dat alle vergoedingen uit de basisverzekering, dus ook de bovenstaande vergoeding voor fysio- en oefentherapie, alleen voor verzekerden van 18 jaar of ouder, vallen onder het verplicht eigen risico (385 euro in 2017). Het eigen risico geldt niet voor vergoeding uit de aanvullende verzekeringen en dat is het merendeel van de fysio- en oefentherapie.

Aanvullende verzekering

Het merendeel fysio- en oefentherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekeringen. Als u geen aanvullende verzekering hebt afgesloten, krijgt u van ons een nota. Of u een vergoeding krijgt via een aanvullende verzekering hangt dus af van de polis die u heeft afgesloten. Bij twijfel, vraag bij uw eerste bezoek of u aanvullend bent verzekerd voor fysiotherapie.

Wilt u weten of uw behandelingen fysiotherapie worden vergoed?
Kijk dan goed de polis van uw zorgverzekering na.

Meer informatie nodig? Kijk op Zorgwijzer of Zorgvergoeding.